Rainbow page separator

Buďte při nákupech přes internet obezřetní, varují policisté

Středa, 13. září 2023

Žďár nad Sázavou / Na rizika nakupování přes internet opakovaně veřejnost upozorňují vysočinští policisté; cílem podvodníků se stali i lidé ze Žďáru a dalších míst okresu. Kupující si zejména mají dát pozor na požadavek platby předem. 

„Přesvědčil se o tom například muž reagující na inzerát na internetu, který se týkal prodeje traktoru. Zkontaktoval se s prodejcem a po dohodě přistoupil k zaplacení zálohy na účet prodávajícího v cizí měně. Poté ještě následovaly další platby týkající se ekologického poplatku a přepravy. Muži však stroj doručen nebyl a prodávající s ním přestal komunikovat. Jednáním pachatele vznikla muži škoda přes 100 tisíc korun,“ přiblížila jeden z klasických podvodů Michaela Lébrová z oddělení tisku a prevence krajského policejního ředitelství.  

Další okradený přišel téměř o dvě stě tisíc korun, když prodávajícímu zaslal platbu za sběratelské mince, které však neobdržel. I v tomto případě prodávající přestal s kupcem komunikovat.

Celkem běžný je stále podvod, kdy si kupující objedná konkrétní věc, avšak po zaplacení mu v balíčku přijde něco úplně jiného, obvykle zanedbatelné hodnoty, anebo nekompletní produkt. „Muž si přes internet objednal laserovou svářečku v hodnotě téměř dvou tisíc korun. Následně obdržel balík, kde sice byla svářečka, avšak nefunkční a bez laseru,“ sdělila Michaela Lébrová a přidala ještě případ, kdy si žena objednala použitý mininotebook, avšak po zaplacení v balíčku našla imitaci v podobě dětského plastového tabletu na baterie.