Rainbow page separator

Ve Žďáře do konce roku přijímají nominace na dalšího oceněného

Středa, 27. září 2023

Žďár nad Sázavou / Až do konce roku mohou obyvatelé Žďáru či firmy posílat svoje nominace na příštího nositele Ceny města Žďáru nad Sázavou. Ta by měla být příští rok tradičně u příležitosti červnového Dne Žďáru udělena již po deváté. Ocenění mohou získat obyvatelé či kolektiv za významné zásluhy v oblastech kultury, sportu, vzdělávání, vědy a ve veřejném životě, případně za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím, které znamenaly záchranu života a zdraví občanů města. 

Návrhy je možné podávat jak osobně, tak prostřednictvím zastupitelů, konkrétně buď klasicky písemnou formou, případně elektronicky na adresu městského úřadu a označené Ocenění za zásluhy. Podrobné informace o tom, jak má návrh vypadat, jsou k dispozici na webu žďárské radnice.   

Cena města Žďáru nad Sázavou je udělována od roku 2016. Její první nositelkou se stala rychlobruslařka Martina Sáblíková, druhou v roce 2017 obdržela Jaroslava Doležalová, jež za druhé světové války ukrývala židovskou holčičku. Třetím oceněným se stal zakladatel pěveckého sboru Žďáráček Jiří Libra, čtvrtým fotograf Vilém Frendl, oceněný in memoriam, jenž půl století dokumentoval proměny Žďáru. Pátou Cenu města Žďáru nad Sázavou převzal běžec Alois Bradáč, šestou v roce 2021 kolektiv „zámeckých“ dobrovolných hasičů, sedmou o rok později obdržel žďárský spisovatel Zdeněk Vyhlídal a osmou in memoriam František Mokrý za zásluhy v oblasti kultury.