Rainbow page separator

V knihovně bude rozlučka, objekt po 36 letech čeká modernizace

Úterý, 24. října 2023

Žďár nad Sázavou / Rozlučka se žďárskou Knihovnou Matěje Josefa Sychry, kterou čeká v příštím roce rekonstrukce, v její stávající podobě se uskuteční prostřednictvím dvou večerních komentovaných prohlídek nazvaných Od sklepa až po půdu. I tam budou moci zájemci zavítat při akci Sychravo, která se v knihovně odehraje v pátek 10. listopadu mezi 14. až 19. hodinou. Začátky samotných prohlídek jsou naplánované v 16.30 a v 18 hodin a při akci pro veřejnost nebude chybět ani vystoupení žáků ze základní umělecké školy, čtení i loutkové divadlo pro děti, tvořivé dílny, hudba a tanec či přednáška o Žďáru.

Modernizace interiéru knihovny má být zahájena se začátkem příštího roku, zahrne přestavbu oddělení pro dospělé i pro děti, sociálního zařízení a vybudování nového výtahu pro zajištění kompletní bezbariérovosti objektu. 

Žďárská Knihovna Matěje Josefa Sychry byla otevřena 15. října 1987, tehdy ještě jako okresní knihovna. Novostavba vznikla přímo pro svůj účel a zohledňovala potřeby knihovníků i čtenářů. Navíc při svém zprovoznění byla jednou z mála podobných moderních knihoven v republice, takže budila značný zájem knihovníků z celého Československa, kteří do Žďáru jezdili na exkurze.