Rainbow page separator

Podvody se i přes prevenci opakují, žena přišla o 190 tisíc

Pátek, 27. října 2023

Žďár nad Sázavou / Hned několik internetových podvodů, kdy lidé přišli o peníze, protože ve snaze koupit či prodat zboží naletěli podvodníkům, kteří jim pak vybrali účet, řešili během jediného dne žďárští policisté. Jedna žena takto například přišla o 190 tisíc, když prostřednictvím inzertního portálu nabízela k prodeji zboží. „Zatím neznámý pachatel jí zaslal odkaz na ‚balíkovnu‘ s tím, že zboží je již uhrazené. Žena byla přesměrována na stránku s výběrem bank, kde si vybrala banku a zde poté vepsala údaje pro přihlášení do internetového bankovnictví a přihlášení potvrdila autorizačním kódem. Druhý den zjistila, že došlo k odčerpání finančních prostředků z jejího účtu, a to v několika transakcích, kdy celková škoda dosáhla částky téměř 190 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podobný scénář má případ, kdy žena nabízela na prodejním portále Marketplace dívčí pončo za 80 korun. „Zájemkyně o koupi zaslala ženě odkaz na službu ‚zásilkovna‘, která byla ale stránkou podvodnou. Důvěřivá žena vyplnila veškeré údaje z platební karty, čímž ji zpřístupnila neznámému pachateli, který zadal platbu ve výši zhruba třináct tisíc korun a poškozená žena ji pomocí klíče potvrdila. O své peníze bohužel přišla,“ uvedla mluvčí. 

Policisté opětovně apelují na veřejnost, aby lidé byli při obchodování na internetových portálech obezřetnější a nikdy nereagovali na zaslané odkazy, protože jejichž výhradním cílem je vyvést je z oficiálního portálu na falešné stránky ovládané podvodníkem.