Rainbow page separator

Úprava Horního rybníka si vyžádá pokácení vzrostlých stromů

Pátek, 27. října 2023

Žďár nad Sázavou / Odstranění nánosů bahna, rekonstrukci hráze, výpustného objektu, bezpečnostního přelivu a veřejného osvětlení a taktéž úpravu zátopy břehů, nouzového přelivu a okružní pěšiny zahrne připravovaná revitalizace rybníka Velký Žďárský (Horní rybník, Horňák). Hlavním důvodem je zvýšení retenční plochy k posílení protipovodňové funkce a zajištění odpovídajícího technického stavu rybníka, vedlejším pak možnost využití nádrže k rekreaci.

V souvislosti s rekonstrukcí rybníka a úpravě parku kolem něj dojde rovněž na kácení bezmála tří desítek vzrostlých stromů, vesměs vrb a olší. Náhradní výsadba nařízena nebyla, neboť v rámci dalších projektů obnovy město vysadilo více stromů, než zněl požadavek.

Po revitalizaci Horního rybníka, který byl ve Žďáře vybudován již v první polovině 15. století, je počítáno taktéž s jeho využitím k rekreačnímu koupání, neboť kromě odbahnění se v něm současně změní intenzita chovu ryb. S rekreační zónou a pláží s pozvolným vstupem do vody se počítá ze strany od garáží.