Čtvrtek, 25. ledna 2024
Již druhým rokem pivovar Bernard organizuje kuchařskou soutěž pro hobby kuchaře a žáky posledních ročníků hotelových škol a kuchařských učilišť. Pravidla jsou zdánlivě jednoduchá – sestavit tříchodové menu, použít vhodné suroviny (v jednom z chodů musí soutěžící použít pivo Bernard) a přesvědčit odbornou porotu, že jste lepší než konkurence. Martě Kašové, žákyni 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, se to daří. V konkurenci 26 soutěžících se jí nejprve podařilo postoupit mezi 8 nejlepších do semifinálového kola soutěže „BernardChef“. To se konalo dne 8. ledna 2024 v gastronomickém centru GURMANDIE v Jihlavě. Zde měli žáci během 3 hodin předvést svůj recept.
Zatímco v loňském školním roce naše škola skončila v semifinále, letos jsme doufali, že nám brány finále nezůstanou uzavřeny. Šance byly veliké – v postup do finále věřila i její učitelka odborného výcviku Zdeňka Švecová, která pro svou žákyni má jen slova chvály: „Já jsem si vytvořila soutěžní tým, jeho členové se na soutěžích střídají. A tohle je premiantka, s ní je radost pracovat.“ Po pár dnech napjatého očekávání mohla Marta začít slavit – podařilo se jí postoupit mezi čtveřici nejlepších. Finálové kolo se konalo v pondělí 22. ledna 2024 v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. Nutno dodat, že bylo podstatně náročnější než kola předchozí. Zatímco do Jihlavy si jednotliví soutěžící mohli připravit vlastní recept a přinést své suroviny, v Humpolci dostali za úkol vymyslet něco nového ze surovin, jejichž kompletní seznam se dozvěděli až na místě.
A jak to celé dopadlo? Na stupínek nejvyšší to sice nestačilo, ale na pomyslnou stříbrnou medaili už ano. Marta obsadila v celostátní konkurenci skvělé druhé místo.
Krátce po návratu domů se mi podařilo naši úspěšnou finalistku vyzpovídat.
Dejme jí slovo:
Marto moc gratuluji k druhému místu. Jaké převládají pocity?
No, už doznívají, ale po vyhlášení jsme ztropili pěknou scénu a štěstím se i brečelo. Radovali jsme se víc než ten kluk, co skončil první.
Co bylo pro tebe na celé soutěži nejtěžší?
Určitě pracoviště. Soutěžilo se po dvojicích a každý měl stůl s přistavenými indukčními plotýnkami, jinak se muselo pořád běhat do oddělené kuchyně za roh. Umyvadlo chybělo asi nejvíce, protože se těžko dodržovala hygiena. Jednou mně úplně vypnula elektrika, což taky nebylo ideální...
Prozradíš nám, co jsi vařila?
Jako polévku jsem vařila kuřecí zeleninový krém s pečeným česnekem, kuřecí galantinou a opečeným toustem. Hlavní chod byl králík na zelenině formou sous-vide (vaření ve vakuu), bramborovo-oříškové noky se smetanovou omáčkou dozdobenou karamelizovanou zeleninou.
To zní skvěle. Podařilo se ti jídlo podle tvých představ?
Jak to jen říci-průběh přípravy se mi komplikoval, jednak neustálým odbíháním do kuchyně, jednak časovým presem a pár věcí jsem musela zachránit na poslední chvíli. Jinak všechno bylo skvělé, jenom ten karamel mi dělal potíže (ale to on vždycky).
Na co budeš nejvíc vzpomínat?
Na radost paní Švecové, že jsme neskončili poslední a také na švestkové pivo a na pocit z dobrého výkonu v soutěži.
Kdybys věděla, co tě čeká, pustila by ses do soutěže znovu?
Nejspíš ano. Stálo to za to. A v budoucnu by stálo za to obsadit třeba i první příčku.
Nám nezbývá než Martě pogratulovat, poděkovat za skvělou reprezentaci školy a popřát jí hodně kulinářských úspěchů.
Za kolektiv pedagogů: Mgr. Lucie Zídková, SŠ obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou