Rainbow page separator

Sledované rybníky na Žďársku jsou čisté, dostaly jedničku

Pondělí, 17. června 2024

Žďársko / Jedničku, tedy vhodné ke koupání, na základě prvních rozborů vzorků vody v této sezoně od hygieniků získaly všechny sledované rybníky na Žďársku. Jedná se o Pilskou nádrž, Velké Dářko, Medlovský rybník, Domanínský rybník, novoměstský rybník Koupaliště a Sykovec. 

Teplota vody v monitorovaných nádržích se aktuálně pohybuje mezi 21 a 22 °C, průhlednost je od 100 do 130 centimetrů, pouze Velké Dářko je průhledné pouze do půlmetrové hloubky, což ovšem souvisí s jeho rašelinným podložím. Odběry vody a její rozbory v letní sezoně obvykle probíhají na základě monitorovacího kalendáře po dvou týdnech a jejich výsledky jsou zveřejňovány jak u sledovaných rybníků, tak na webu Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě. Opakované odběry mimo monitorovací kalendář se uskutečňují za předpokladu, že se kvalita vody silně zhorší.

Nejčastěji to bývá kvůli masovému výskytu sinic a zvýšenému množství chlorofylu, což může rekreantům přivodit akutní poškození zdraví. Jde především o střevní a žaludeční potíže, záněty uší nebo očí. Největší riziko zdravotních komplikací po koupání hrozí těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem.