Rainbow page separator

V testovaných kontejnerech na bioodpad byla lepenka i dřevo

Čtvrtek, 27. června 2024

Žďár nad Sázavou / Na 340 kilogramů dřeva v květnu obsahoval jeden z velkobbjemových kontejnerů na bioodpad, které aktuálně testují ve Žďáře. V dubnu do nich lidé vhodili celkem 9,81 tuny odpadu, v květnu šlo o 6,36 tuny. Ne vždy se však „trefili“ správně. Hned na začátku dubna tak bylo mezi obsahem i 460 kilogramů objemného odpadu a 60 kilogramů lepenky, které zřejmě omylem neskončily ve svozu nebezpečného odpadu, a v květnu již zmíněné dřevo. 

Pětice speciálních velkoobjemových kontejnerů na bioodpad se v týdenním režimu každé pondělí přesouvá mezi dvěma stanovišti, takže obslouží deset lokalit. V sudé týdny kontejnery stojí u zahrádkářské kolonie poblíž firmy Colas a u garáží v Okružní ulici, dále v ulicích Rybářská, Špálova a U Křížku. Během lichých týdnů se přesunují k zahrádkám u viaduktu, k Biskupskému gymnáziu v Komenského ulici, ke kulturnímu domu na Vysočanech a do ulice Kavánova. Pokud se kontejnery osvědčí, žďárská radnice zváží navýšení jejich počtu. 

Běžné kontejnery na bioodpad, které jsou po městě rozmísťovány už od roku 2010, zůstaly na svých místech. Od dubna do listopadu se vyvážejí týdně, v prosinci čtrnáctidenně a od ledna do března měsíčně. Bioodpad z kontejnerů je poté v místní kompostárně zpracováván na certifikovaný kompost.