Rainbow page separator

Kolem rybníka v Křižánkách projedou historické kočárky

Středa, 3. července 2024

Křižánky / Desítky historických dětských kočárků v sobotu 6. července ve 13 hodin projedou po stezce kolem Kyšperského rybníka v Křižánkách. Netradiční akce nazvaná Nostalgická chvilka s retro kočárky je součástí už od začátku června probíhající výstavy těchto vozítek v prostorách komunitního centra, kterou pořádá tamní organizace Českého svazu žen. 

„Výstavou kočárků se inspirovala Dana Vítková ve Velkém Meziříčí a hned začátkem roku jsme začaly shánět kočárky k vypůjčení. K tomuto účelu nám také byly přislíbeny výstavní prostory v komunitním centru. Současně jsme měly ohromné štěstí, když jsme se náhodou dozvěděly o paní Nedělové z Daňkovic, která měla na půdě sbírku asi sedmdesáti kočárků, a když jsme ji oslovily, byla moc ráda, že se některé z nich vystaví. Pak ještě máme asi šest kočárků zapůjčených od sběratelky ze Skutče a další nám půjčili místní lidé, kteří je třeba měli dlouhá léta doma na půdě,“ popsala jedna z organizátorek akce Lenka Zdražilová. 

Výstava kočárků je k vidění do 14. července. Kočárky, z nichž některé jsou skutečné historické unikáty, doplňují dobové panenky, ale i kolébky a podobná zařízení. K vidění je tak i zhruba půldruhého století stará houpací labuť.   

Součástí akce se stanou už od deváté hodiny ranní řemeslné trhy, v poledne pak hudební vystoupení a od 14 hodin se uskuteční retro módní přehlídka.