Rainbow page separator

Revitalizace veřejného osvětlení skončí nejpozději v květnu

Pátek, 19. července 2024

Žďár nad Sázavou / Nejpozději příští rok v květnu má být dokončena třetí a zároveň poslední etapa modernizace žďárského veřejného osvětlení. Ta začala nátěrem více než stovky stožárů a jakmile budou dodána objednaná světla, za úsporná LED svítidla bude vyměněno 1362 zastaralých, nejčastěji sodíkových výbojek, a nainstalováno 22 kusů nových světel. Předpokládané náklady na závěrečnou etapu revitalizace veřejného osvětlení činí 24,2 milionu korun, přičemž projekt by mohl podpořit státní dotační příspěvek ve výši zhruba deseti milionů korun.  

Po dokončení revitalizace osvětlení si radnice slibuje snížení spotřeby elektrické energie až o více než tři stovky megawatthodin za rok, což představuje dva a půl milionu korun. 

Závěrečná fáze výměny již nevyhovujícího a na provoz nákladného veřejného osvětlení je současně nejrozsáhlejší. Celkem jde o 1384 světelných bodů, přičemž celkem je po městě rozmístěno 2180 světel a včetně místních částí na 3200 svítidel. Práce se dotknou řady ulic nebo jejich částí napříč Žďárem i v osadách Mělkovice, Radonín a Veselíčko.