Rainbow page separator

Rozcestník ve Třech Studních po dvaceti letech prošel obnovou

Čtvrtek, 25. července 2024

Tři Studně / Malovaný rozcestník v centru Třech Studní se u příležitosti 20. výročí svého vzniku dočkal zrestaurování a doplnění. Výtvarné práce provedl jeho autor, pražský malíř a grafik Ivan Svatoš, jenž ve Třech Studních léta chalupaří a provozuje Letní minigalerii. V ní byla zároveň otevřena nová expozice věnovaná tradičním textilním řemeslům.

Rozcestník stojí na miniaturním náměstí Evropské unie, které bylo ve Třech Studních vyhlášeno v červenci roku 2004 coby tehdy „nejmenší náměstí světa“. Rozcestník v rámci revitalizace získal i jednu novou směrovku. Ta hlásá, že do Santiaga de Compostela, vyhlášeného poutního místa, je to ze Třech Studní 2022,4 kilometru. 

Turisté se z rozcestníku dozvědí, kterým směrem do známých světových metropolí a jak daleko jsou od vesnice vzdáleny, ale i skutečnost, že v místě jsou vítáni i zástupci mimozemských civilizací. Pro tyto účely už v době jeho vzniku byla v dolní části rozcestníku umístěna malovaná značka přikazující, že neidentifikovatelné létající předměty (UFO) jsou v obci povinny dodržovat povolenou přistávací rychlost nepřesahující 9 999 metrů za sekundu.